Vlammen over zwammen

Nieuws

Welke aantasting veroorzaakt takbreuk bij platanen en heeft een kenmerkend patroon in de tak? Weet jij het antwoord?

Het was in ieder geval één van de vragen uit de grote Ziekten en Plagen quiz 2023 tijdens ons Cobra College. Een makkie voor onze boomdeskundigen, maar bij enkele collega’s gingen de wenkbrauwen wel omhoog.

Dankzij Fons van Kuik kennen ziekten en plagen rondom bomen over de hele wereld geen geheimen voor ons. Er werd zelfs letterlijk ingezoomd op ziekten en aantastingen toen Laurens Houben de microscoop erbij pakte.

Boomexpert Dennis Slotboom deed er een schepje bovenop en stond te vlammen over zwammen. Daar weet hij werkelijk alles van. Belangrijk ook, want soms is het hierdoor einde oefening voor een boom.

Maar hoe beheers je de ziekten en plagen rondom bomen nou? Tim Jak demonstreerde het vernieuwde Zieplaweb. Van registratie tot inspectie, aansturing van bestrijders en monitoring: alles komt samen in dit online platform. 

En tot slot natuurlijk de grote onthulling. De vakexperts hadden alles goed en mochten even niet meeknokken voor de winst. Wie is winnaar van de quiz en mag zich koning(in) ziekten en plagen 2023 noemen? Aan Petra Schoon (Remote Sensing specialist) de eer! Gefeliciteerd!

Meer weten over ziekten en plagen rondom bomen? Vraag het Fons van Kuik.

Directeur / Senior adviseur Bomen, Natuur en Ecologie

Telefoon 0882627222

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?