Bomen in beeld

Nieuws

Is standaard de standaard?
Ook gemeente Oirschot werkt met een integraal beheerpakket. Maar zoals vaak, voldoet dit niet aan de wensen van de groenbeheerder. Aan de ene kant veel te omslachtig, aan de andere kant te weinig ruimte voor eigen inbreng. En daardoor onwerkbaar in de praktijk. Dat kan ook anders! Wij werken samen met gemeente Oirschot aan een oplossing op maat.

Een monster op de loer
In het kader van de zorgplicht wil je weten hoe het met je bomen gaat. Online boombeheer is daarbij een handig hulpmiddel. De boombeheerder vult de algemene data regelmatig aan en de mensen in het veld actualiseren die data voortdurend tijdens boomveiligheidsinspecties en -onderhoud. Kortom, het gaat om een heleboel gegevens die je het liefst op één centrale plek wilt bewaren en gebruiken. Maar hoe voorkom je dat het een administratief monster wordt? Niet elk boom(data)beheersysteem is immers even gebruiksvriendelijk, ‘live’ of geschikt voor maatwerk.

Maatwerk met GeoVisia
Evert Nap, onze specialist GIS & geo-informatie: “Daarom gebruiken wij GeoVisia. Daarin kunnen we zelf veel aan de knoppen draaien. Zo maken we een passend systeem voor elke gemeente. Met slimme boompaspoorten zijn alle boomgegevens makkelijk op te nemen, volgens de richtlijnen van het Handboek Bomen 2022. En er is genoeg ruimte voor maatwerk om eventueel aanvullende relevante gegevens vast te leggen, als een gemeente dat wil.”

Veelgehoord probleem
Op het eerste gezicht leek het misschien fijn, een heel uitgebreid beheerpakket met allerlei opties om gegevens in te beheren en bewaren. “Maar al snel blijkt zo’n standaardpakket een digitale tijger, gebruik je de helft niet en mis je vanalles”, zegt Evert. “Veel gemeenten worstelen met deze pijnpunten, is onze ervaring. Ze zoeken een registratie- en beheersysteem dat past bij hun eigen bomen én mensen.”

De boom weer centraal
Met onze oplossing op maat gaat de aandacht tijdens het (veld)werk in Oirschot weer uit naar het belangrijkste: de boom zelf. En niet naar een heftige administratie. “Slim maken waar het slim kan en beperken waar het moet”, noemt Evert dat. Van boomveiligheidsinspecteur tot aannemer tot boombeheerder, iedereen kan zo steeds werken met actuele boominformatie.

Optimaliseer je boombeheer
Heb jij je bomen goed in beeld met een beheerpakket dat aan al je wensen voldoet? Niet? Evert Nap helpt je graag aan het optimaliseren van je (online) boombeheer.

Senior adviseur GIS & GEO informatie

Telefoon 0882627219

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?