Nauwkeurigheid en kwaliteit met extra parameters

Nieuws

De afgelopen zes maanden heeft stagiair Guus Janssen onze GIS- & ecosysteemdiensten-specialist Evelien Droge ondersteund. Guus studeert Applied Geo-Information Science aan de HAS green academy. Nu zijn stage ten einde is, deelt hij graag zijn ervaringen!

Waaraan heb je gewerkt tijdens je stage?
Guus: “Ik heb gewerkt aan i-Tree, de tool waarmee Cobra de ecosysteemdiensten van bomen berekent. Daarvoor heb je minimaal de boomsoort en de stamdiameter nodig. De software schat de rest van de afmetingen van de boom dan zelf in. Weet je meer over een boom? Dan kan je dat in i-Tree invullen. Bijvoorbeeld de boomhoogte of de breedte van de boomkroon. Ik heb onderzocht in hoeverre de nauwkeurigheid en kwaliteit verbeteren wanneer je deze extra parameters invult.

Voor de boomspecialisten van Cobra heb ik een website gemaakt over zeventig boomsoorten. Deze site geeft inzicht en indicaties van de ecosysteemdiensten die deze boomsoorten in verschillende afmetingen leveren. Voorheen moest je steeds een berekening maken, nu brengt de website alles in beeld. We hebben alles doorgerekend in stappen van 3 meter (van 0 tot 30+ meter). Stel je ziet ergens een eik staan van 20 meter hoog en 20 meter breed. Dan kan je die meteen op de website opzoeken. Zo krijg je alvast een indicatie van de ecosysteemdiensten. Bijvoorbeeld hoeveel CO2 de boom jaarlijks afvangt.”

Hoe heb je je stage ervaren bij Cobra?
“Ik heb een ontzettend leuke stage gehad bij Cobra. Ik heb veel geleerd over bomen en groen en ook over software zoals FME en i-Tree. Het was een zeer leerzame ervaring. Ik was al wel bekend met FME, maar had er nog niet echt mee gewerkt. Tijdens mijn stage heb ik i-Tree volledig leren kennen en samen met Evelien heb ik een cursus gegeven over i-Tree voor een grote gemeente. Daarnaast mocht ik een dag meelopen met de boomspecialisten en heb ik geholpen bij vleermuisonderzoek.”

Wat is je volgende stap?
“Net als Thimo en Loes ga ik mijn laatste jaar in. Eerst ga ik een half jaar lessen volgen en dan ga ik werken aan mijn afstudeeropdracht om mijn studie af te ronden. Daarna ga ik aan het werk. Waar en in wat voor functie staat nog open, maar ik wil wel graag de technische en analytische kant op!”

Wij bedanken Guus voor zijn inzet en wensen hem ontzettend veel succes met het afronden van zijn studie!

Communicatieadviseur & Community manager

Telefoon 0882627221

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?