Steenbreek Atlas laat zien waar vergroening nodig is

Nieuws

Roel van Dijk van Stichting Steenbreek en onze collega Tim Jak zijn onlangs geïnterviewd door journalist Nolanda Klunder van het magazine TuinVAK over de Steenbreekatlas.

Artikel TuinVAK februari 2024
In de beginfase waren er geen harde data over de mate van verharding. Zo kwam Steenbreek in contact met Cobra Groeninzicht.

Tim Jak, specialist GIS en Remote Sensing bij Cobra Groeninzicht, vertelt: “Wij zijn van origine een boomadviesbureau, maar zijn door de jaren heen steeds meer focus gaan leggen op data. Zo hebben we al jaren de bomenmonitor, waarbij alle bomen jaarlijks met luchtfoto’s in beeld worden gebracht. We beseften dat er uit die luchtfoto’s meer informatie te halen is, zoals de verstening van tuinen en van het overige oppervlak.” In samenwerking met Steenbreek leidde dat tot de Steenbreek Atlas, een interactief dashboard dat de mate van verharding per wijk aangeeft. Jak: “Het mooie is dat we heel gedetailleerd kunnen kijken: we kunnen tot op 25 x 25 cm zien of oppervlak verhard is of groen. Zo hebben we dus alle tuinen in Nederland in beeld. Die verharding kunnen we vervolgens afzetten tegen de Steenbreek Richtlijn: idealiter bevat een tuin een terras van maximaal 15 m2 en is daarnaast voor niet meer dan 20 procent betegeld.”

Lees het hele artikel hier: Artikel TuinVAK

Specialist GIS & GEO informatie

Telefoon 0882627200

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?