Zieplaweb

Ziektes en plagen in bomen zijn van alle tijden. Maar door de verandering van het klimaat krijgen we steeds meer en sneller invasieve ziektes en plagen in ons boomareaal. Dat betekent telkens een nieuwe bestrijdingsaanpak verzinnen, innovatieve beplantingssystemen ontwerpen en nieuwe sortimenten toepassen om de problemen het hoofd te bieden.

 

Risicoanalyse

In de BomenMonitor brengen we iedere dag weer meer bomen op naam. Dit doen we door slimme algoritmen, gekoppelde externe databronnen of door onze experts in het veld. Met deze soort informatie en gebiedskennis brengen we met de BomenMonitor risicobomen en -gebieden in beeld. Denk bijvoorbeeld aan de eik als het gaat om de eikenprocessierups. Of aan tamme kastanje als het gaat om kastanjekanker en aan de plataan met plataankanker.

NVWA

Als we te maken hebben met een quarantaine-organisme heeft dat grote impact op het groene areaal. Soms moet een groot gebied rondom de vindplaats geruimd worden. De inspecteurs van NVWA kunnen met de BomenMonitor met één druk op de knop zien welke bomen er in een bepaalde straal rondom de vindplaats staan. Voor NVWA onderzoeken we ook  of het langdurig monitoren van de conditie van bomen via satellietbeelden voorspellingen kan geven over mogelijke infecties door quarantaine-organismen.

Bomen in buurlanden

De BomenMonitor heeft niet alleen alle bomen van Nederland op kaart staan. Ook de bomen van onze buurlanden worden in de nabije toekomst op kaart gezet. Dat betekent dat we straks ook zicht hebben op naderende ziektes en plagen kunnen. Zo kunnen nu op tijd beleidsmaatregelen getroffen worden.

Zieplaweb

Informatie over het managen van boomziekten en -plagen is via de Zieplaweb website beschikbaar. Ook op de BomenMonitor website onder de module ‘Zieplaweb’ is het een en ander te vinden over onze diensten. Zieplaweb staat voor Ziekten- en plagenweb.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via info@cobra-groeninzicht.nl

 

Expertteam