Invloed van bomen op de waarde van onroerend goed

 

Michiel Daams | Rijksuniversiteit Groningen

Frans Sijtsma | Rijksuniversiteit Groningen

Evelien Droge | Cobra Groeninzicht

 

Online Cobra college

Vorig jaar september organiseerden we een online Cobra college over ecosysteemdiensten van bomen. Een drieluik waarin we keer op keer een volle collegezaal trokken met 500 deelnemers!

 

BONUS-college: Van zacht groen naar harde euro’s

Op het eerste deel van het drieluik viel een van de keynote sprekers, Michiel Daams van de Rijksuniversiteit Groningen, uit. Dat was balen! Maar zoals beloofd organiseren we daarom een BONUS-webinar. Die staat gepland op 26 januari 2021!

Wat mag je verwachten? We beginnen met Evelien Droge, expert in ecosysteemdiensten van bomen. Zij neemt je kort nog even mee in de verschillende ecosysteemdiensten die bomen leveren.

Michiel Daams en Frans Sijtsma vertalen de zachte waarden van groen naar de harde euro’s in vastgoedprijzen door het hele land. Want dat groen een positieve invloed heeft op de waarde van onroerend goed weten de meesten wel.

Maar wat blijkt; die invloed is veel groter dan eerder gedacht! En dat loopt in de tientallen miljarden! Dat lees je goed: tientallen miljarden!!!

In dit online Cobra college lichten we de state-of-the-art analyses van de waarde van groen in en rondom steden toe. Ook geven we een doorkijkje naar de vastgoedwaarde van bomen en welke kennisvragen daaromheen leven; wat valt er aan waardevermeerdering te ‘oogsten’?

 

Een ‘offer you can’t refuse’!

Neem je deel aan dit webinar? Dan hebben we een waanzinnige gave aanbieding. Met recht een ‘offer you can’t refuse’! Daarom; geef je snel op zodat je vooraan in de collegezaal zit!

 

Schrijf je hier in voor dit gratis online Cobra College!

 

De sprekers:

Evelien Droge

Evelien Droge (1989) heeft een achtergrond in Bos- en Natuurbeheer (MSc. Wageningen University & Research). Tijdens haar master heeft zij zich verdiept in GIS en Remote Rensing. Bij Cobra werkt zij als specialist Geo-informatie en Ruimtelijk analist aan uitdagingen in groen, ecologie en ruimtelijke vraagstukken.

Eveliens expertise is ecosysteemdiensten van bomen en maakt daarbij onder andere gebruik van i-Tree. Zo heeft ze haar bijdrage geleverd aan verschillende pilots om de oorspronkelijke Amerikaanse software om te zetten naar een Nederlands model; i-Tree ECO NL. Een samenvatting van deze onderzoeken is te lezen in ‘De baten van bomen: resultaten van i-Tree Eco in Nederland’. Voor alle 100 miljoen bomen in Nederland heeft zij de ‘basisbaten’ volgens i-Tree ECO NL berekend.

 

Michiel Daams

Dr. Michiel N. Daams (1988) is Assistant Professor (Universitair Docent) aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn werk richt zich op het beter begrijpen van de economische waarde van vastgoed en stedelijke en regionale groei. Daarin speelt de ontwikkeling van zinvolle en consistent vergelijkbare indicatoren en meetmethoden een belangrijke rol.

Michiel heeft, in samenhang met zijn academisch onderzoek, als bezoekend onderzoeker gewerkt bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), naast samenwerkingen met diverse markt- en overheidspartijen. Als externe expert heeft hij bijgedragen aan kennisontwikkeling binnen onderzoeksgroepen van onder meer de Europese Commissie en het CBS.

Michiel zet zich in voor de Vereniging van Onroerend Onderzoekers Nederland als bestuurslid en secretaris en is hij actief voor de American Real Estate Society en de Sustainable Landscapes groep van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Frans Sytsma

Dr. Frans J. Sijtsma (1964) is Associate Professor (Universitair Hoofddocent) aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is economisch geograaf en gepromoveerd op duurzaamheid en project-evaluatie.

Zijn onderzoeksprogramma ‘Nature and  Spatial Change’ richt zich met name op de waardering van natuur en landschap. Belangrijke innovaties vanuit dit programma zijn bijvoorbeeld de Greenmapper software (www.greenmapper.org) waarmee mensen aantrekkelijke en waardevolle natuur op de kaart kunnen zetten en een online vriend van hun favoriete natuur plekken kunnen worden. Maar ook de Natuurpunten benadering om de effecten van beleid en projecten op biodiversiteit eenduidig te meten.

Sijtsma is voorzitter van de Sustainable Landscapes research group van de Rijksuniversiteit Groningen. Die groep combineert wetenschappelijke kennis vanuit verschillende disciplines (van ecologie tot economie, van theologie to media studies) om effectief de realisatie van duurzame landschappen te bereiken.  

 

Schrijf je hier in voor dit gratis online Cobra College!

 

cursusdatum
Eindtijd